"Éltünk, nem éltünk, kinek fontos igazán?... Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk.."     Márai Sándor
                         germanflag       britflag

sitelogo end

tringa panorama

Itt van most: Kezdőlap Rólunk Rólunk írták A kockázatvállaló borász

A kockázatvállaló borász

elitbor logo2012.12.07. Gál Antal, a Tringa tulajdonos borásza nem a kitaposott ösvényeken járja a maga útját. Ő például minden esztendőben extrém kései szürettel kockáztat. Így idén is.

2012 régen tapasztalt faggyal indult, aszályos, forró nyárral folytatódott, s eső csak akkor esett, amikor a legtöbb kertben rég leszedték a szőlőt. Idén már júliusban elkezdődött a szüret és szeptember közepén szinte mindenütt befejeződött. Szeptember 20-án a szegedi Bortéren így is óvatosan kezdtem a mondandómba, amikor Gál Antalt meg akartam hívni a Napsugaras Borestek valamelyikére, mert tudtam, hogy ő az extrém kései szüretek nagy híve. "Hogy befejeztem-e?" - kérdezett vissza mosolyogva. "Még el sem kezdtem." 

Így aztán kivártuk a sorunkat. November végén befejezte a szüretet, közben élvezte az őszi esők áldásait és december 6-án el tudott jönni a Szeged-alsóvárosi Nyíl utcába. A hét hektáron gazdálkodó borászt régi ismerősként köszöntötték a borkedvelők, hiszen Gál Antal itt van mindkét nagy rendezvényen (borfeszt és bortér), sőt ő azon kevesek egyike, aki nyitástól zárásig a saját standján hősiesen végigtalpalja a hosszú napokat. (A másik, akit ebből az anyagból gyúrtak, az egri Dula Bence.)

Nos, tegnap Sargassóval nyitottunk, ez az egyetlen fehérbora a Tringának. Sargasso az egyetlen olyan tenger, amelynek nincs partja, mivel az Észak-Atlanti-óceán közepén helyezkedik el, körülvéve óceáni áramlatokkal. Ha értelmezni akarjuk, ez az egyetlen fehér a vörösök között, vagy még inkább: ez egy parttalanul hömpölygő erő. Hát így van ez: belezuhantunk a téma közepébe, mivel az itt már beharangozott extrém kései szüret óriási alkoholfokokkal párosul. A 2011-es Sargasso 16 százalékos volt, a tegnap bemutatott csak 15-ös, mondhatni könnyed, gyümölcsös tétel.

De félre a felszínességgel! A dolgozat ugyanis kitűnő, megérdemli a tiszteletet. Valóban gyümölcsös, finoman szőlőíllatú és körtés ital, amiben a meghatározó olaszrizling könnyedségét testben a chardonnay, gyümölcsben-fűszerben a rizlingszilváni gazdagítja. "Szagoljunk meg egy őszibarackot a multinál és kint a kertben. Na, ez a különbség" - mutatott rá a borász az érettség és teltség viszonyrendszerére.

Következett a '12-es, silleres rozé, ami technológiai értelemben színtiszta rozé, viszont ránézve még a Fuxlinál is rőtebb. 14 alkoholszázalék, sűrű gyümölcsíz, sima ivás. "Nem egy anorexiás rozé" - kommentálta Gál Antal. Mi meg néztünk ki a fejünkből. Ez az az irány, amit csak nagyon kevesen választanak, konkrétan Balla Géza Ménesen és a Tringa.

A '11-es Barocco könnyednek tűnik, finom virág- és dióillat jellemzi. A lágy blauburger gondoskodik arról, hogy a merlot és a kékfrankos ne mutassa meg tanninos oldalát. De ez is 15-ös alkohollal jár együtt. Gyönyörű keresűcsokoládé húzódik meg benne. Gál Antal szerint ez a mindennapok bora. Meg is kérdeztem tőle, hogy együltőhelyben a sajátjából mennyit bír meginni. "Egy üveggel" - volt a válasz.

Nálam inkább a 2008-as kékfrankos volt a mindennapi betevő, nem is hatott tringásan. Mindazonáltal szép, klasszikus, fajtajelleges, gyümölcsös darab.

Fele részben kékfrankos, 35%ban sauvignon, a maradék részben merlot a Diablo 2008. Tulajdonképpen egy remek bikavér tűzzel és fűszerekkel egy kis meggylekváros háttérrel. "A bikavérek többsége még mindig nem felel meg a szakmai kívánalmaknak. Ezért ez Diablo néven kerül forgalomba" - mondta a rá jellemző szikársággal.

Phaetonról, azaz a Naprendszer hiányzó bolygójáról kapta a nevét a kétharmad részben merlot, harmadában sauvignon házasítás 2008-ból. Nézem a jegyzetem, egy kéz azt írta tegnap este: "a francia állat!" Csodálatos harmónia és hordókezelés.

A hetedik Te magad légy, azaz következett a '08-as franc a maga csokoládés fűszerezettségével, szilvájával és sherryjével. 16-os alkohol, nagy test, nagy élvezet. Ekkor hallottuk: "nem akarok tovább fejlődni, terjeszkedni. Ezt a szintet szeretném megtartani. Jobb egy vásárlói réteghez tartozni, mint tartozni mindenkihez. Az utóbbi túl sok igazodást, alkut, kompromisszumot tételez fel."

Ehhez kell hozzátennünk, hogy a Tringa háztól, borfesztiválon, házhoz szállítva értékesíti a teljes termésének négyötödét - lánc, kereskedő beiktatása nélkül. Amitől aztán igazán nyugodt lehet a gazda.

A 2009-es merlot mellé 94 pont került ugyanattól a kéztől, akit föntebb idéztünk. Nagy bor, minden ínyencnek ajánljuk. "Ötven év múlva csak a mai kicsik maradnak meg, akiknél van szív is, tudás is. A bankárborászatok meg eltűnnek. Ez nem az a műfaj, amiben csak úgy lehet jönni-menni. Azt mondják, olyan klassz, hogy van egy birtokom. Meg hajóm, meg nyaralóm Krétán. Ezek nem összevethető dolgok. A birtokhoz kétféleképp lehet közelíteni: magától a bortól és a pénztől. Nem az utóbbi a helyes út."

Végül jött egy igazán fajtajelleges sauvignon 2007-ből, vadállati erővel, tele piros húsú gyümölcsökkel.

Tanulság? "Tudom, hogy kockázatos utat járok, mert nem mindig jön be a kései szüret. De 2003 óta minden évben bejött. Gyárilag vagyok így beállítva, nincs mesterem, de a nagy szekszárdi borászoktól sokat tanultam. Nincs titok. Szeretni kell a munkát a hordómosástól a kerten át a borbemutatóig. És minden nap este helyre kell állítani az eredeti pincerendet."


Az eredeti cikket megtekintheti IDE kattintva!