Tringa Blauburger 2009 Szeretek kísérletezni. Fajtával is, pincével is.... |
Talán már említettem, hogy ha számomra ismeretlen pincészetet próbálok ki, igyekszem az alapborukon át megismerni őket, ha az rendben van, akkor megyek feljebb. Kivételek persze vannak, örülök ha közösségi kóstolókon a teljes vertikumot végig tudom inni. Szóval szeretek kísérletezni, a Szondi utcai Borfalu bortéka meg remek terep a kísérletezéseimhez, mindig vannak új pincéktől új borok náluk, és nem restellik ajánlani ezeket. Így vettem a minap náluk a szekszárdi Tringa pince 2009-es Blauburgerét, két legyet ütve egy csapásra. Ez volt ugyanis az első borom Tringáktól, egyben az első Blauburger fajtaborom is. Már ha nem számolom azt a svájci pinot noirt, amit ők előszeretettel blauburgernek neveznek, nem értem miért. A fajta ugyanis osztrák nemesítésű,a kékfrankos és a portugieser házasításával jött létre, így nagy mélységeket nem vártam a bortól. 14-es alkohol, kései szüret, ezeket árulta el előzetesen a címke. Ehhez képest a bor nem tűnt robosztusnak, sőt, szívesen töltöttem újra a poharam. Fűszeres, meggyes illat, fűszeres, meggyes íz, fűszeres, meggyes lecsengés - erre vágytam, azt hiszem 1500 forint körüli áron kaptam ezt meg, erős öt pontért ez nem is rossz ár. A Tringa belépőbora tehát rendben volt, jöhetnek tőlük a komolyabbnak tűnő tételek is. Vagy komolyabb blauburgerek - ha ismernek ilyet, szóljanak majd.